Cariñena Wines en Aragón cuisine

Spanjaarden staan ​​al lang bekend om hun levendige culinaire en drankcultuur. Er is altijd wel een fiesta te vinden, of het nu een lange middagmaaltijd is of een avondfeest compleet met muziek en wijn (of beide). Spaanse eet- en landbouwtradities variëren van plaats tot regio, en de autonome gemeenschap van Aragón is geen uitzondering. Spanje is immers een heel groot land met veel verschillende gebieden.

Aragón, met als hoofdstad Zaragoza, is een regio gelegen tussen de steden Barcelona en Madrid. Ondanks dat het minder bekend is bij buitenlandse toeristen, beloont Aragón onverschrokken reizigers door te dienen als een verborgen juweeltje van keuken, cultuur en wijn. In feite was Aragón in de 15e eeuw een kruispunt van beschavingen en was het de thuisbasis van een van de machtigste koninkrijken, het koninkrijk Castilië. Als gevolg hiervan is het eten van vandaag een fusie van verschillende oorsprong en een schat aan geschiedenis.

Heb je gehoord van Catharina van Aragón, de koningin van Engeland en de vrouw van koning Hendrik VIII, dan heb je vast ook wel eens van dit Spaanse gebied gehoord. Catharina van Aragon was de prinsessendochter van Ferdinand II van Aragón en Isabella I van Castilië, die de verkenningen van de Nieuwe Wereld door Christoffel Columbus financierde. Catherine werd geboren in de stad Aragón en groeide op in Castilië. Eeuwen later wogen de economische problemen van de Tweede Wereldoorlog en de Spaanse Burgeroorlog op de economie van Aragón, wat leidde tot de lage bevolkingsdichtheid van de regio en de extensieve landbouwindustrie. Fortuinen daarentegen stijgen en dalen. Vanwege het warme, droge klimaat produceert Aragón enkele van de meest fantastische groenten, fruit en vlees van Spanje, waarvan een steeds groter deel biologisch biologisch is.

las margas carinena vino aragon

Terwijl het plattelandsleven aan de rand van steden overheerst, hebben Zaragoza, Huesca en Teruel een ongewoon hoge concentratie aan Michelin-sterrenrestaurants in vergelijking met de rest van Spanje. Deze restaurants op het eetcircuit dat je gezien moet hebben, zijn de thuisbasis van zowel conventionele als vooruitstrevende chef-koks. Op de menukaart staan ​​gerechten die authentiek en rustiek zijn qua presentatie en eigentijdse interpretaties van Aragonese klassiekers gericht op de toekomst. In combinatie met de heropleving van de belangstelling voor lokale wijnen uit Cariñena, is dit een fantastische tijd om de keuken van Aragón te ontdekken.

Als je een local vraagt ​​wat de populairste gerechten zijn, zeggen ze waarschijnlijk lam. Ternasco de Aragón, ook wel Aragón speenlam genoemd, staat hoog aangeschreven om zijn mals vlees en subtiele smaak. Het wordt meestal tot in de perfectie geroosterd of gegrild met aardappelen, knoflook en peterselie. De weelderige, rijke wijnen gemaakt van Cariñena’s oude wijnstok Garnacha zorgen voor een uitstekende combinatie met de regionale keuken.

Paprika wordt gebruikt om Migas op smaak te brengen, een landelijke rustieke keuken van het platteland gekookt met zuurdesembrood, spek, chorizo, knoflook en ui. Het gerecht werd oorspronkelijk geserveerd als ontbijt om gebruik te maken van overgebleven brood, maar tegenwoordig is het geschikt voor de lunch of het begin van het avondeten en kan het het beste worden genoten met een glas Cariñena.

Teruel staat bekend om zijn ham, ook wel jamón serrano genoemd. Producenten genezen het donkere, rijke vlees in droge, winderige omstandigheden om zijn volle smaak naar voren te brengen. De gedroogde hammen van Teruel kregen wettelijke bescherming vanwege hun opmerkelijke smaak en kwaliteit. De DOP (beschermde oorsprongsbenaming) heeft hetzelfde doel als een appellatie als het om wijn gaat.

Andere traditionele Aragonese keukens zijn onder meer robuuste stoofschotels en paling en forel gevangen in de machtige rivier de Ebro en op conventionele manieren bereid. Bonen, asperges, olijfolie, peren, appels, kersen, pruimen, aardbeien en perziken, maar ook peulvruchten en granen. Peren, appels, kersen, pruimen, aardbeien en perziken, evenals peulvruchten en granen, dragen allemaal bij aan de variëteit die in de Aragonese keuken te vinden is. Het leidende principe van regionaal koken is om de ingrediënten voor zichzelf te laten spreken.

Natuurlijk geldt het spreekwoord “wat samen groeit, blijft samen” zowel voor de wijn en de keuken van Aragón als voor de mensen. Wijnen uit Cariñena zijn altijd welkom aan de Aragonese tafel, of ze nu gemaakt zijn van Garnacha, Cariñena (Carignan), of combinaties van deze druiven.

Bron: Las Margas van La Vinoteca